2. dec. 2009

i stærkt oprah

Hvis du har 16 minutter at spilde og hvis du ikke er modtagelig for kvalme, kig på disse videoer af den amerikanske talk-show host Oprah Winfreys besøg i Danmark (faktisk København):



@3:53 du kan kige på den typiske danske lejlighed (et cirka 200m2 modernt loft på Holmen)

Yndlingscitat nr.1 @ 0:51 :
OPRAH: "You are exactly what I expected--tall, lean, blond. Is everybody in the whole country tall, lean, and blond?"

NANNA: "Yeah, pretty much--"

OPRAH: "Oh, I see some dark haired people over there."

NANNA: "They're probably not Danish."

Bagafter diskutere Oprah med et par blondiner på Royal Café:


Det er fakstik latterlig nok uden at prøve at modbevise de typsike myte: at danskerne er på en eller anden måde mindre materialistiske end andre (hvad betyder "Dansk design" egentlig?), at de har "less stuff, more light" (kig in i kælderen, Oprah!), at de er lige glade for en beskeden leglighed i byen (umm, ja, men glem ikke bilen og sommerhuset og haven, ligesom den begærlige amerikanske folk!), eller mindre miljøskadelige (helt friske nyheder: selv i den skidelandsby hvor bor min forældre i USA genbruges mælkekartoner og konservesdåser, hvad der vi ikke har her i Nørrebro.)

Yndlingscitat nr.2 @4:16, "Don't you think, Oprah, it's interesting that we are considered one of the happiest people in the world, but we are one of the least religious people in the world?"

Ja, det er meget interessant. Hvorfor er det? Måske er det fordi, i stedet for at gå i kirke hver søndag, I dyrker Danmark. Oprahs danske venner taler om deres land som kristne mennesker taler om Jesus. Måske på hverdage i dette land ser man færre religøse symbole og høre man ikke så mange diskution om gud, men vi har nok nationalistiske symbole og tale. Og hvad er faktisk forskelligheden mellem at identificere sig med en religion og at identificere sig med en nation?

Jeg kan også god lide Nannas ansigt når hun taler om "success," "happiness," og "being civilised," i Danmark. Hvis nogen klimat-bekymrete ingeniører har lyst til at udvikle selftilfredshed-drevene turbiner, jeg kender en meget god kilde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar